Akbaš

Pas Akbaš (od turskog: AkbaÅŸ, "bijela glava") je iz regije poznate pod imenom AkbaÅŸ na zapadu Turske. Koristi se kao čuvar stoke. Poznat je po svojoj inteligenciji, hrabrosti i lojalnosti

Appearance

Akbaš je veliki pas težak od 34 do 64 kg, srednja težina za ženke je 45kg a za mužjake 55kk, ali je vitkiji od drugih turskih pasmina za čuvanje stoke, ima veoma bijelo krzno, duge noge, rep pokriven paperjastim krznom, a pink koža ima crne mrlje. Ima osobine mastifa i hrtova. Smatra se da ova pasmina pripada ovčarskoj pasmini. On živi pored stada i ponaša se kao čuvar.

Akbaš i Kangal su čiste pasmine i kombinirane su da bi se dobio Anatolijski ovčar.

Temperament

Akbaš nije sramežljiv pas. Ako se koristi kao pas čuvar onda se on ne druži s ljudima iako po prirodi nije neprijateljski nastrojen. Akbaš odgovarajuće treniran može biti ljubazan prema bilo kojem biću. On se uzgaja kao nezavisan pas pa tokom treninga može misliti da je pametniji od trenera. Pasmina Akbash nema potrebu za puno vježbanja ili trčanja. U njihovoj prirodi je da leže pored stada koje čuvaju, što ne znači da su zadovoljni u malom prostoru. To je ipak radna pasmina i najsretniji su kad imaju zadatak za izvršiti. Ovi psi su poznati po svojoj inteligenciji, hrabrosti i lojalnosti.

Povijest

Pas Akbaš smatra se turskim ekvivalentom bijelim psima čuvarima koji žive na području sjevernog Mediterana. Ova pasmina je nastala prije najmanje 3,000 godina.

Akbaš Slike

Akbaš -Oglasi